Přibývá mladých pacientů s problémy pohybového aparátu, za poslední tři roky stoupl jejich počet o 40%

26. únor 2024 06:30

Také máte problémy s bolestí zad či páteře? Možná trávíte u počítače nebo mobilu víc času, než je zdrávo. Podle oslovených fyzioterapeutů a lékařů totiž za poslední tři roky rapidně přibylo pacientů, kteří potížemi pohybového aparátu trpí.

Za poslední tři roky přibylo až 40% mladých pacientů s problémy pohybového aparátu. Českému rozhlasu to nezávisle na sobě potvrdilo hned několik oslovených fyzioterapeutů. Podle lékařů jde nejčastěji o bolesti zad a krční páteře a obvyklou příčinou je nesprávné sezení u počítačů nebo nadměrné používaní mobilních telefonů.   

Jihlavská fyzioterapeutka Veronika Vojtová pomáhá lidem s problémy pohybového aparátu každý den. Podle ní přibývá hlavně lidí s bolestmi zad: „Poslední dobou přibývá pacientů, kteří mají problémy v oblasti krční páteře, beder a zejména, a co máme i podloženo, že za poslední tři roky je nárůst přes čtyřicet procent dětských pacientů, kteří mají zejména vadné držení těla, které je většinou způsobeno častým sezením u počítače nebo u mobilů.“

Jak správně sedět

Problém se dá podle ní u dětí snadněji podchytit, dospělí ale často situaci podcení. Podle světové zdravotnické organice by člověk od šesti let měl  trávit  ve virtuálním světě maximálně dvě a půl hodiny denně.

Podle odborníků se má sed co nejvíce přerušovat, měnit jeho pozice a nehrbit se. V práci anebo ve škole lze třeba poprosit kamaráda a navzájem se upozorňovat, když budete trávit delší čas ve špatné pozici.

Spustit audio