Příběhy z kalendáře - Velká kamenářská výstava a Josef Drahoňovský

7. červen 2011
Příběhy z kalendáře

Věděli jste, že kámen dokáže vyprávět? A to nejen drahokam na snubním prstenu. Příběhy a bájné motivy vyrývali do kamene už staří antičtí mistři. Mistři dnes skoro zapomenutého umění, kterému se říká glyptika.

Jen pro představu: vyrytí drobného motivu do křišťálu, například ženské postavy, vyžaduje nesmírnou zručnost. Křišťál je při rytí "umazán" černou olejovou emulzí a rytec pracující mnoho hodin vlastně pracuje naslepo.

Posledním takovým velkým mistrem tohoto umění u nás byl absolvent turnovské šperkařské školy Josef Drahoňovský. Výjimečný talent, který už v sedmnácti letech dosáhl jako čerstvý absolvent školy mistrovství v oboru. Chudý chlapec z Českého ráje se stal světově proslulým.

Drahoňovského díla byla častým předmětem státních darů a vlastnili je tak někdejší evropští králové, státníci, politici papežové. A Josef Drahoňovský tak vlastně pomáhal i šířit slávu školy, které vděčí za svůj um.

Mimochodem právě 7.června roku 1930 uspořádali v hlavním městě českého kamenného šperku, v Turnově, velkou výstavu věnovanou zdejší kamenářské tradici.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.