Příběhy z kalendáře - sokolský slet v Turnově

8. srpen 2011
Příběhy z kalendáře

Město Turnov, považované za srdce Českého Ráje, je i tradiční vlasteneckou državou. Celá česky osídlená oblast Turnovska a Semilska, kraje zapadlých vlastenců byla odjakživa i rájem pro rozkvět vlasteneckých a obrozeneckých idejí.

Jejich nositeli nebyly jen rázovité postavy podobné hrdinům raisových zapadlých vlastenců, ale i členové sokolského tělovýchovného hnutí.

Budova honosné turnovské sokolovny z počátku století dobře reprezentuje éru opravdového a upřímného českého vlastenectví. Jeho posledním záchvěvem před čtyřiceti lety komunistické totality byla i událost 8. srpna roku 1948.

Šlo o turnovskou návštěvu osmatřicetičlenné skupiny čechoameriča, českých vlastenců, kteří přicestovali na pražský všesokolský slet. Ten byl posledním otevřeným masovým vystoupením proti komunistické moci.

Znovu se Sokoli mohli shromáždit až po roce 1989 a prezentovat hromadně na všesokolském sletu svoje tělovýchovné a vlastenecké ideály. Tak se dnes rozlučme sokolským heslem, přeji vám v pažích sílu v srdci smělosť!

autor: David Hamr
Spustit audio