Příběhy z kalendáře - Kundratice a metrákový divočák

14. červen 2011
Příběhy z kalendáře

Znáte Menzelův film Slavnosti sněženek natočený podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala?

Pokud ano, určitě si vzpomenete na scénu, ve které Rudolf Hrušínský opouští malotraktor, toho času výletní vozidlo, aby se spolu s dalšími přáteli z mysliveckého sdružení vydal pronásledovat divočáka. K nelibosti pronásledovatelů se jej podaří skolit až na katastru znepřátelené obce. A problém byl na světě.

14. června 1986 v katastru obce Kundratice se členovi mysliveckého sdružení Kavkazsko podařilo skolit kapitální kousek - divočáka vážícího bezmála metrák. Jestli byla příprava zvěřinových spojena s podobnými dramatickými momenty jako v Hrabalově příběhu, nevíme.

Každopádně zajímavá představa. Nemyslíte ?

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.