Příběhy z kalendáře - Josef Václav Kučera

12. červenec 2011
Příběhy z kalendáře

Josef Václav Kučera je jméno, které znají především semilští. Připomeňme si jej dnes v Příbězích z kalendáře. Zaslouží si to.

Byl to činorodý člověk vrostlý do kraje zapadlých vlastenců. Žil ovšem ve 20 století. A tak byla jeho životní cesta ještě o něco problematičtější než osudy jeho obrozeneckých předchůdců.

Neúnavně osvětově pracoval ve prospěch obce i svého kraje. A mocní se mu odměnili po svém. Ve válečných letech a s přestávkou pak po válce až do roku 1950 vydával čtrnáctideník Beseda.

Svoboda projevu se však v 50. letech příliš nenosila, a tak byl komunisty uvězněn a později poslán do uranových dolů. I na svobodě jej čekala "kariéra" pomocného dělníka tak, jak se dle tehdejší ideologie slušelo naložit s "nepřátelskými živly.

V době pražského jara se pak na čas vrátil na scénu a přispíval do týdeníku Rozvoj. Politické oživení však netrvalo dlouho; za normalizace byl opět propuštěn a žil dál v ústraní.

Zemřel 12.července 1980. Vzpomínka na vzácného člověka i na podivnou dobu zůstává.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.