Příběhy z kalendáře - Ignác Ginzkey

24. červen 2011
Příběhy z kalendáře

Jak byste si představili krále koberců? Coby čtenáři pohádek tisíce a jedné noci nejspíš jako bohatého kupce z Orientu. V devatenáctém století byl však nekorunovaným králem koberců středoevropan, rodák z Vratislavic nad Nisou, Ignác Ginzkey.

Snad nejbrutálněji si Banér a jeho vojáci počínali v Mostě, ale těžko sestavovat žebříček brutalit, když třicetiletá válka nastavila zcela nové normy násilí. Boží mlýny ale tentokrát mlely nečekaně rychle.

Narodil se 25. června 1817 a v rodných Vratislavicích vybudoval významné textilní centrum. Pohádkově zbohatl a vytvořil tu doslova kobercové impérium, světového věhlasu.

Rozsáhlý areál pozdějšího Bytexu, kterému dominuje mohutný tovární komín a budova vodárenské a zauhlovací věže, zde stojí dodnes.

A odkaz Ignáce Ginzkeyho? Vedle světového věhlasu, který si svým úspěšným podnikáním vydobyl, po sobě zanechal např. objekt pivovaru, pošty , inicioval zbudování silnic z Vratislavic do Vesce a Rochlice. Na slavného rodáka proto nedají ve Vratislavicích dopustit ani dnes.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.