Příběhy z kalendáře - Český Dub

24. srpen 2011
Příběhy z kalendáře

Český Dub, městečko v Podještědí známé svou bohatou středověkou historií sahající až do 12.století. Proslavilo se především působením rytířského řeholního řádu Johanitů, nově pak zásluhou neúnavného popularizátora historie - nedávno zesnulého badatele, ředitele tamního muzea Tomáše Edla.

Ten se postaral o opravdovou senzaci, když v roce 1991 objevil zachovalé původní pozůstatky Johanitského sídla - komendy. Johanité, nebo-li maltézští rytíři, chránili obchodní cestu vedoucí dál do Saska a Pruska.

Jejich působení v Českém Dubu sahá do doby života Sv. Zdislavy a jejího manžela Havla z šlechtického rodu Markvarticů. O první historicky potvrzený záznam o existenci Českého Dubu se však "zasloužil" krakovský biskup Pavel.

V textu z 24. srpna 1291, uděluje odpustky všem osobám, které se kály nebo navštívily některý z kostelů spravovaných v Čechách johanitským řádem. Tak to je dávná historie Českého Dubu, máte-li pocit dluhu k české historii, do prostor zachovalé komendy ze 13.století se můžete pro odpustek, v rámci letního výletu, vypravit i dnes.

autor: David Hamr
Spustit audio