Příběhy z kalendáře - Antonín Novotný v Liberci

3. březen 2011
Příběhy z kalendáře

Třetího března roku 1961, tedy přesně před 50. lety, navštívil Liberec tehdejší prezident Československé socialistické republiky Antonín Novotný. Oficiálně nejvyšší představitel státu navštívil Liberec v době, která alespoň v kontextu proběhlých let padesátých znamenala určité politické uvolnění.

Novotného prezidentská éra, později vystřídaná tzv. Pražským jarem předznamenává tedy epochu socialismu s "lidskou tváří". Novotný sám je však představitelem tvrdší linie stranického aparátu, který pomáhal na konci 40. let instalovat totalitní systém v naší zemi. Je však třeba také ke cti „lidového prezidenta“ doplnit, že roku 1960 uskutečnil i rozsáhlou amnestii, po níž se z vězení vrátila převážná část lidí odsouzených v politických procesech 50. let.

Prezidentská návštěva Antonína Novotného v Liberci vnímaná v širších souvislostech je zajímavá ještě z jednoho důvodu. V Liberci se na jaře roku 1961 objevil představitel dosluhující generace politických aparátčíků, kteří později nedobrovolně uvolnili cestu demokratičtějšímu proudu politického i společenského oteplení nazývaného pražské jaro. Svobodná atmosféra let šedesátých přinesla Liberci mimo jiného i velkorysý projekt Hubáčkova hotelu na Ještědu, který jsme si v souvislosti s architektovými narozeninami připomínali nedávno.

Nedobrovolný konec rodícího se Pražského jara přišel náhle, přinesly jej tanky vojsk Varšavské smlouvy - v Liberci měly navíc střety s okupanty velmi krvavý průběh. Koho by tehdy roce 1961, na počátku pozvolného politického uvolňování poměrů, napadlo, že krvavý srpen 1968 prožije v Liberci budoucí prezident s svobodného Československa a také budoucí politický vězeň Václav Havel, že bude 27. srpna společně s Janem Třískou vystupovat ve Svobodném studiu Sever na horské boudě na Ještědu provozovaném dvěma techniky a rozhlasovým redaktorem Miroslavem Hladíkem okupaci navzdory.

Dějiny mají smysl pro ironii, redaktor časopisu Tvář a budoucí představitel disentu, úspěšný dramatik a polistopadový politik Havel navštíví Liberec o 22 let později úplně v jiné roli. 23. května 1990 přijíždí již jako první „svobodný" prezident státního útvaru, který 3.března reprezentoval námi zmiňovaný Antonín Novotný.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.