Při nákupu auta z bazaru můžete narazit na takzvanou volavku. Pokus o jednu z nekalých obchodních praktik zmapovali naši redaktoři

21. srpen 2023 12:50

I přes opakované kontroly České obchodní inspekce a udělené pokuty se lidé stále mohou setkat při nákupu ojetého auta s podezřelými obchodními praktikami. Prodejci ojetých aut dál používají takzvané internetové volavky.

Jde o inzeráty, které mají nalákat zákazníka do obchodu na reálně neexistující zboží. Tam jim ale prodejce nabídne jiné a leckdy dražší. Tyto praktiky přitom Česká obchodní inspekce pravidelně pokutuje. Českému rozhlasu se podařilo i za pomoci skrytého mikrofonu zmapovat minimálně dva podezřelé případy s totožným průběhem.

Na internetových stránkách prodejce hledáme maximálně tříletý Renault Captur o objemu 1,3 litru s nízkým nájezdem a dobrou cenou. „Auto jako takové máme a stojí nám v Ústí nad Labem,“ potvrzuje pracovnice infolinky. 

Operátorka nabízí možnost převozu na pobočku do Jihlavy za dvoutisícovou vratnou kauci s tím, že je ale potřeba na pobočku nejdřív zajít a domluvit se s personálem.

Po příchodu do bazaru ale pracovník oznamuje, že auto není k mání, protože je poškozené a nabízí starší a dražší vůz s vyšším nájezdem. Naprosto stejný postup zaznamenal reportér i o 12 dní dříve u jiného auta.

„Pokud by se prokázalo, že prodávající nabízí vozidlo, které ve skutečnosti nemá a přiměje zákazníka k tomu, že udělá něco, co by jinak neudělal - tedy přišel nebo jen zatelefonoval, mohlo by se jednat o nekalou obchodní praktiku,“ uvedla mluvčí České obchodní inspekce Jana Jelínková.

Kolik bazarů Česká obchodní inspekce letos už zkontrolovala a kolik pochybení odhalila? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio