Přestat kouřit, víc se hýbat, zhubnout a žít zdravě – také si dáváte novoroční předsevzetí?

8. leden 2024

Budu více trávit čas v přírodě anebo méně pít. I tak můžou znít novoroční předsevzetí. Hodně lidí se chce většinou zaměřit na své zdraví, a proto začínají v lednu hojně navštěvovat například posilovny.

„Jako každý rok přibývá nových takzvaně „ledňáků“. Takže ten nárůst těch permanentek tam je. Začíná to už před koncem roku, kdy se prodávají hlavně dárkové poukazy a s tím novým rokem to všechno přichází,“ přibližuje novoroční nával v jedné z jihlavských posiloven tamní kondiční trenér Michal. Za poslední roky si ale všímá, že i po úbytku lednových zákazníků stále více zájemců vydrží a zůstává.

Lidé by se s novoročním předsevzetím, které se týká zdraví, ale neměli přeceňovat. Důležité je, se cítit dobře, zdůrazňuje žďárská psycholožka René Šillerová: „Nechat to plynout, a pokud v sobě cítíme nějakou vnitřní potřebu něco změnit, něco v sobě proměnit, tak pokud je tam ten pocit toho, že teď je ten dobrý čas, tak v podstatě je ten čas dobrý. A je jedno, jestli je to na Nový rok nebo někdy jindy. A když už se to náhodou nedaří, že přijde nějaký prostě den, kdy to porušíme, tak se za to nevinit. Ten pocit viny na nás vytváří další tlak a potom jsme v takovém bludném kruhu.“

Podle výzkumné agentury Nielsena a ResSOLUTION si Češi v minulém roce vybírali nejčastěji novoroční předsevzetí, která se zaměřovala na životní styl. Týkala se například zdravého stravování a hubnutí, osobního rozvoje a sportu.

Spustit audio