„Přemíra deště, stejně jako velké sucho, není pro růst hub ideální,“ říká mykoložka Tereza Tejklová

9. červenec 2020

Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují. 

Mykoložka Bc. Tereza Tejklová v naší houbařské poradně: Houby jsou maso chudých.

Tereza Tejklová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Tím, že je většina hradeckých lesů na písčitém podloží, tak podhoubí potřebuje mnohem větší množství srážek, aby nasáklo vodou a rostly houby," vysvětluje Tereza Tejklová.

Houbařské pověry a praktické rady

Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce poškrábat na nožce nebo kloboučku a za pár vteřin začne narušené velmi intenzivně žloutnout. Tento žampion navíc - jak už název napovídá - nevoní příjemně. Jeho zápach připomíná dezinfekci.

Čtěte také

Žampion zápašný je houba nejedlá, dokonce mírně jedovatá a mohla by způsobit zažívací problémy.

Když se podíváte na houbu, už víc nevyroste. Co je pravdy na této pověře?

Naším uhrančivým pohledem to rozhodně není. Mykoložka Tereza Tejklová říká, že na tom sice něco je, ale má to logické vysvětlení. Tím, že kolem houby chodíme a prohlížíme si ji, můžeme narušit provazce, které ji vyživují.

03650684.jpeg

Naopak - když budeme houby sledovat zpovzdálí a našlapovat opatrně, podloží zůstane v pořádku a houba do druhého dne může ještě o pár centimetrů povyrůst.

Poznáme jedovatou houbu podle vaření s cibulí?

Když cibule zčerná, je prý houba jedovatá. Rozhodně to nefunguje a nespoléhejte na to!

Čtěte také

Ani na další babské rady, jako je například černání stříbrných lžiček. Ani to že houba je okousaná neznamená automaticky, že je jedlá!

A naopak: to že je houba neporušená neznamená, že je jedovatá. Ani modrání není typický znak jedovatosti.

Jednoduché vodítko jak rozeznat jedlou a jedovatou houbu neexistuje! Můžete ale navštívit poradnu.

Jana Kudyvejsová a Tereza Tejklová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Terezou Tejklovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.