Překvapení k obědu. Vyzkoušejte kotlety na jablkách. Prostě nemají chybu
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
A omáčka z jablíček prostě ke kotletám nemá chybu!
Suroviny:
4 kotlety (800 g), sůl, mletý černý pepř, 50 ml oleje, 1 cibule, 3 jablka, 250 ml vývaru z masoxu, 1 lžíce hladké mouky, pažitka
Postup:
Kotlety očistíme a lehce naklepeme. Osolíme je, opepříme, potřeme olejem a necháme chvilku v chladničce odležet.
Na pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm po obou stranách opečeme. Vyndáme je a v oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Jablka omyjeme a osušíme. Dvě jablka nakrájíme na malé kostičky, přidáme je k cibulce a podlijeme vývarem. Vše důkladně promícháme a vložíme zpět orestované kotlety. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme asi 20 minut. Zbylé jablko nakrájíme na plátky, dáme je ke kotletám a vše dodusíme doměkka.
Měkké kotlety a plátky jablek vyndáme a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme dohladka, zahustíme moukou, osolíme, opepříme a necháme 20 minut provařit. Kotlety a plátky jablek v omáčce už jen prohřejeme, podáváme s vařenými bramborami a zdobíme pažitkou.
A pokud můžeme přidat jednu dobrou radu - vůbec se nebojte, když bude jedno jablíčko kyselejší. Bude to ještě lepší - máme to vyzkoušené!
Související
-
Velká lahůdka. Vepřové kotlety se zeleninovým pyré, oblíbený druh masa v české kuchyni
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři ve všední den člověk hledá recepty co nejrychlejší, o víkendu si rád dobře pochutná.
-
Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je pečené s citrónovou kůrou a zeleninou
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. K večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší.
-
Vepřové kotlety na smetaně se žampióny vám budou určitě chutnat. Vyzkoušejte maso s nápadem
Vepřová kotleta je výborné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá recepty, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.