Předsedové tří soudů z Vysočiny končí, prý jako prevence proti korupci

30. září 2011
Zprávy z

Tři okresní soudy na Vysočině mění své předsedy. Dnes končí ve funkcích šéfové soudů v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Žďáře nad Sázavou. Nové nařízení totiž říká, že předsedové mohou být ve funkci maximálně 7 let.

Noví předsedové už jsou vybraní. Pelhřimovský soud povede Lenka Jiříková, havlíčkobrodský Jana Panská a žďárský Roman Švaňhal. Ten nahradí Tomáše Lichovníka, který je zároveň prezidentem soudcovské unie. Teď se paradoxně stane Švaňhalovým podřízeným.

Nový zákon omezil předsedům všech soudů omezil mandát, aby se zabránilo dlouhodobému držení fukcí, které nahrává korupci. Nový předseda žďárského soudu Roman Švaňhal ale vidí novinku i z druhé stránky. Na malých soudech podle něj může časem nastat situace, kdy nebude mít kdo na předsedu kandidovat.

Stejně jako jejich předchůdci, ani jeden z nových předsedů nefiguruje na seznamu soudců, kteří byli před rokem 1989 v komunistické straně. Švaňhal ale s bývalými komunistickými soudci, kteří pod ním také budou pracovat, nemá problém. "Mají moji důvěru," konstatuje. Členy KSČ byli před rokem 1989 také předsedové soudů v Třebíči a Jihlavě, těm zatím ale mandát nevypršel a zůstávají nadále ve funkcích.

autor: Daniel Burda
Spustit audio