Prázdné výlohy v centru Jihlavy zaplnily betlémy

9. prosinec 2023 07:00

Ve volných výlohách v centru Jihlavy  je k vidění  několik betlémů. Do premiérové Betlémské stezky se zapojili místní umělci ale také majitelé domů.

„Ježíšek byl poslední postavička, kterou jsem tvořila, a byl jednoduchý, protože jsem vytvořila jenom hlavičku. Tělíčko tvoří raneček látky a potom zavinovačka,“ popisuje výrobu loutkového betlému Pavla Kvasničková. Sedm postaviček tvořila z keramiky několik let v různých etapách.

Do výroby betlémů se zapojily desítky umělců a výtvarných nadšenců z Jihlavska. Jako materiál jim posloužily kromě keramiky, také  seno, dřevo, plyš, karton nebo lego

S nápadem, jak prázdné vitríny v centru města využít, přišla destinační manažerka organizace Brána Jihlavy Magdalena Svatoňová: „Chtěli jsme zpříjemnit návštěvníkům města procházku centrem. Tak aby ten zážitek z vánočně nazdobené Jihlavy byl možná ten nejkrásnější.“

Do výroby betlémů se zapojily desítky umělců a výtvarných nadšenců z Jihlavska. Jako materiál jim posloužily kromě keramiky, také  seno, dřevo, plyš, karton nebo lego.

Betlémská stezka začíná v horní části Masarykova náměstí a vede ulicemi Matky Boží, Věžní a Husovou. Betlémy budou od tří odpoledne do devíti hodin večer nasvícené a lidé je budou moct hledat i podle speciálně připravené mapy. K vidění budou až do Hromnic. 

Spustit audio