Pravidelná lodní doprava na Dalešické přehradě je na měsíc přerušena

29. březen 2013

Horácké moře je bez lodě. Dnes po téměř dvouhodinovém úsilí úspěšně vytáhli loď Horácko na souš. Čekají ji náročné opravy trupu, během kterých budou muset odborníci vyměnit celé plechové pláty. Loď dostane také zbrusu nový nátěr.

Na vytažení lodě museli sestrojit speciální ocelový vozík svařený pro Horácko přesně na míru. Najet na něj s lodí však není žádná legrace.

„Bez praxe a let zkušeností to nejde. Je to opravdu náročné, protože vozík nesmíte převrátit. Takže připlujete na půl metru, zastavíte plavidlo a potom využijete setrvačnosti, větrných vlivů a síly lodníků, aby vás přitáhli ke značkám,“ popisuje kapitán lodi Karel Smažil.

Na podvozek pak musel najíždět s přesností na centimetry. „Mám tam dvě vodicí tyče, na plavidle mám přesně vyznačené značky a musím se trefit s přesností na pět centimetrů,“ doplňuje Smažil.

Dalešická přehrada bude bez lodě měsíc. Cestující budou muset být trpěliví. „Posunulo se to zhruba o dva týdny. Práce mají určitý technologický postup, který musí zůstat zachován. Asi budeme muset vypsat cílovou odměnu, abychom 1. května stihli to, co jsme slíbili – že poplujeme poprvé pod Halířku,“ dodává provozovatel lodní dopravy Milan Jahoda.

autoři: Michal Malý , ak
Spustit audio