Pracovalo se mi zvláštním způsobem, neviděl jsem cestující kolem sebe, říká řidič jihlavské MHD

16. květen 2020 10:00

Během prvních týdnů epidemie ubylo v ulicích kromě aut také vozů MHD. Důvodem byl menší zájem cestujících. Řidiči MHD ale jezdili dál.

Zavření v kabině a páskou oddělení od cestujících museli ve své práci pokračovat. „Tady na zemi je diskrétní páska a za ní ty cestující nesmí nebo neměli by,“ ukazuje řidič jihlavského městského autobusu Jakub Stoklásek jedno z opatření, které by měli cestující i nadále dodržovat v autobusech jihlavské MHD.

Ještě nedávno se přitom cestující do přední části autobusu nedostali vůbec. Nastupovat předními dveřmi totiž nebylo možné. „Řidič automaticky otevíral zadní a prostřední dveře. Za předními dvěma sedačkami byla vyhrazená páska, tak aby se lidé nedostali do přední části vozu.“

Práce nebyla snadná

Práce za takových podmínek ale podle Jakuba Stokláska nebyla úplně snadná. Řidič si musel najednou zvyknout, že nemá kontakt s cestujícími. 

„Mě osobně se pracovalo zvláštním stylem. Když jste od těch lidí oddělený. Najednou je nevidíte, že chodí kolem vás. Těch lidí začalo jezdit míň. Je to jiné. Je to zvláštní pocit.“ Cestující podle něj ale dodržovali většinu nařízení a žádné konflikty v hromadné dopravě nezažil. 

Méně jízd

„Naštěstí konflikt mezi řidičem a cestujícím si osobně nevybavuju, že by tady nějaký byl. Samozřejmě musím i na druhou stranu pochválit cestující, že roušky nosí. Najdou se samozřejmě výjimky, pak ale záleží na úvaze toho řidiče.

Protože služeb MHD využívala během prvních měsíců epidemie jen asi polovina lidí oproti normálu, musel se přizpůsobit také provoz MHD. Některým řidičům ubylo práce. „Měli jsme dohodu mezi dopravním podnikem a odborovou organizací, že těm řidičům, kterým by nevycházely hodiny, tak bude zaplaceno 80 procent průměrné mzdy.“

Podle Jakuba Stokláska se ale lidé opět začínají do autobusů vracet. Přibývá tak znovu i spojů.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související