Pozďátky se zbaví zápachu a potkanů. Končí pět let starý sousedský spor

16. prosinec 2013

Pozďátkami na Třebíčsku se přestane šířit zápach. Veterináři odtud dnes odvezou poslední zvířata, která v otřesných podmínkách chovali dva místní bratři. Zvířata žila v temných kobkách ve vlastních výkalech.

Tímto udělají veterináři společně s ochránci zvířat definitivní tečku za kauzou Pozďátky. Skončí tak sousedské spory, které trvaly bezmála pět let.

Dva bratři léta obtěžovali zápachem okolí. V malém domě chovali více než 60 psů, prasata, krávu a drůbež. Společně se zvířaty žili v jedné místnosti plné výkalů.

„Je to paráda. Člověk se konečně vyspí, v létě si nemohl otevřít okno. Když jsem mu řekl, že ráno od pěti vstávám, řekl mi, já taky. Co na to říct," popisuje místní obyvatel Zdeněk Klement.

Obyvatelé Pozďátek si oddychnou nejenom od nesnesitelného zápachu, ale brzy snad také potkanů, kteří se z domku dvou bratrů šířili do celého okolí.

„Je to úleva, veliký klid. Ale ti potkani tady jsou pořád. Zápach už ale necítím, jsem nejšťastnější člověk, že to takhle dopadlo,“ tvrdí sousedka Dana Mourková.

Dům v Pozďátkách na Třebíčsku, kde dva bratři žili společně se zvířaty
autor: Michal Malý
Spustit audio