Potomkům původních majitelů by se měla vrátit část mobiliáře zámku v Opočně. Rozhodl o tom soud

28. únor 2023 08:11

Pardubický odvolací soud uznal nárok rodu Colloredo-Mannsfeldů na část mobiliáře zámku Opočno. Podle soudu totiž předměty za stovky milionů korun přešly na československý stát bez právního důvodu. 

Zámek spadá pod Územní památkovou správu Národního památkového ústavu v Sychrově - a ten po rozhodnutí soudu zvažuje další právní kroky. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čím konkrétně se pardubický soud v kauze zabýval?

Čtěte také

Žalobci Jerome a Kristina Colloredo-Mansfeldovi chtěli získat zpět majetek svých otců a podle soudu prokázali, že na něj mají právo. Věci byly šlechtickému rodu zabavené na základě Benešových dekretů jako osobám německé národnosti.

Podle předsedkyně Senátu Aleny Pokorné ale byli Colloredo-Mansfeldové loajální Československé republice. „My jsme přesvědčeni o tom, že věci přešly na stát v rozhodném období a to bez právního důvodu. Původně tedy přešly na stát podle dekretů prezidenta Beneše, jako od osob německé národnosti, nicméně později bylo prokázáno, že tento důvod tam nebyl dán.“

Čtěte také

Soud tímto rozhodnutím potvrdil rozsudek okresního soudu z roku 2006. V souboru předmětů, na které mají zástupci šlechtického rodu nárok, je třeba cenný kočár, sbírka obrazů a několik tisíc dalších předmětů jako například historické zbraně či nádobí. Jejich celková hodnota je v řádu stovek milionů korun.

Jak to rozhodnutí přijali Jerome a Kristina Colloredo-Mansfeldovi?

Vyjádření máme k dispozici prostřednictvím jejich právního zástupce Jakuba Fröhlicha, který rozsudek uvítal. „Jsme rádi, že po tak dlouhé době konečně přišlo nějaké rozhodnutí ve prospěch Kristiny a Jeromeho Colloredo-Mansfeld. Samozřejmě nevíme, jestli druhá strana nepodá dovolání. V případě, že dovolání podá, tak budeme bránit ono rozhodnutí okresního a krajského soudu jako správné.

Opočno je státní zámek, jeho správu tedy zajišťuje Národní památkový ústav. Reagoval nějak na ten rozsudek soudu?

Čtěte také

Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy Sychrov, pod kterou zámek Opočno spadá, pouze řekl, že ústav zvažuje další právní kroky. „My v podstatě teď, i po dohodě s právničkou, která nás zastupovala, počkáme na písemné vyhotovení rozsudku. Až ho budeme mít, tak ho budeme analyzovat a budeme se rozhodovat o dalším postupu, včetně nějakého případného dovolání k nejvyššímu soudu.

Tento spor o majetek rodu Colloredo-Mansfeldů není jediný, který se dostal k pardubickému soudu. Loni v červnu v jiné větvi restituční kauzy také uznal nárok potomků rodu na vydání části mobiliáře opočenského zámku. Jednalo se mimo jiné o majetek Josefa Colloredo-Mansfelda, který se narodil v roce 1866.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související