Pošta bude spolu s dopisy a balíky vozit i lidi. Experiment vyzkouší na Třebíčsku

1. září 2013

Česká pošta už nebude jen dopravovat balíky a dopisy, vozit hodlá i lidi. Bude na to mít speciálně uzpůsobené mikrobusy - takzvané Post Busy. Jako první v republice se je rozhodla poprvé vyzkoušet na Třebíčsku. Úplně první Post Bus vyrazí letos na začátku října do Lipníka. Tamní lidé už o tom vědí.

„Vím o tom, aspoň si přivydělají. Mají to po cestě, tak proč ne?“ líbí se nápad s Post Busy Kamilu Slatinskému z Boňova.

„Nemám auto, třeba když potřebuji k lékaři, takže pro mě to bude výhoda. Já to ocením,“ těší se ze záměru pošty Jana Macháčková.

O tom, zda budou nové Post Busy potřeba, uvažuje také obyvatelka Lipníka Marie Němcová: „Nevím no, myslím, že by to nebylo špatné.“

Na Třebíč se lidé z Lipníka ráno dostanou, horší je to potom opačným směrem. „Aby tam nemusel někdo čekat celé dopoledne, protože zpátky to jede až o půl dvanácté,“ přemítá ještě Marie Němcová.

Podle nezávislého starosty Josefa Novotného budou Post Busy jednoznačně ku prospěchu. Zastupitelstvo už jejich provoz podpořilo. „Spojů tam ubývá, už jich je tam podstatně míň, než bývalo,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč se zastupitelstvu nápad zamlouvá, starosta Lipníku Josef Novotný.

Česká pošta tím navíc nic neztratí. „Stejně tam jezdit musíme, tak nás nic nestojí, když někoho s sebou vezmeme. A naopak ten nám za to ještě něco málo přispěje,“ říká mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Za kilometr ujetý v Post Busu budou cestující platit korunu. To je přibližně polovina toho, co se platí v běžných linkových autobusech.

Pokud se na Třebíčsku vše osvědčí, pošta bude Post Busy zavádět také do ostatních krajů v České republice. Na Třebíčsku má první Post Bus vyjet už na začátku října.

autor: Michal Malý
Spustit audio