Poslední víkend v roce tráví lidé na sjezdovkách

29. prosinec 2012
Zprávy z

I díky mrazivé noci je na Vysočině v provozu řada sjezdovek. Nový technický sníh leží například i na Šacberku u Jihlavy, kam od rána proudí stovky lyžařů a snowboardistů.

Pár minut po deváté hodině – tedy chvíli po otevření sjezdovky na Šacberku u Jihlavy – na svahu lyžovaly desítky lidí a další stále přijížděly. Zatímco někteří se na jízdu pod svahem teprve připravovali, jiní už si po prvním zdolání sjezdovky pochutnávali u restaurace na svařeném víně.

Jako třeba Radana s Petrem z Havlíčkova Brodu, kteří si zdejší podmínky pochvalovali. „Ideální počasí, mrzne. Žádné fronty. Dáme si vždycky deset jízd a jedeme domů. Je to tu super, podmínky perfektní. Svah připravený, paráda,“ říkají dobře naladění lyžaři, kteří byli na Šacberku mezi prvními.

Noční mráz
Na vlek už čeká i Standa ze Ždírce nad Doubravou, který na svah vyrazil s rodinou. I jemu se poslední víkend v letošním roce na sjezdovce u Jihlavy líbí: „Jo, dobrý a málo lidí. Nebo zatím málo, takže dobrý. Byl jsem v Hlinsku, tam je to taky dobrý a v Novém Městě na Moravě. Nám se tady líbí, tak jezdíme sem.“

Za ideálními podmínkami na svahu stojí mimo jiné i noční mráz. Teploty kolem šesti stupňů pod nulou umožnili zdejším pracovníkům zasněžovat a na sjezdovce tak leží sedmdesát centimetrů technického sněhu.

Ten si pochvaluje provozovatel Pavel Havlíček, který svah přišel ráno zkontrolovat: „Od včerejška se teploty umoudřily a klesly krásně k mínus šesti stupňům tady na Šacberku. Takže jsme na to, co jsme tady měli, nasněžili čerstvý technický sníh. I teď je teplota pod nulou, takže ideální stav pro lyžování.“

Kromě Šacberku je o tomto víkendu na Vysočině v provozu také vlek v Novém Městě na Moravě a v Lukách nad Jihlavou a dobré podmínky pro lyžaře hlásí třeba i Fajtův kopec u Velkého Meziříčí nebo Jimramov na Žďársku.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio