PORADNA: Nejhorší je sedět doma a koukat na televizi

24. duben 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina byla hostem Marcela Rýpalová z Alzheimer poradny Vysočina. Přišla povědět, o jakou pomoc mohou žádat lidé, jejichž člen rodiny trpí tímto závažným onemocněním.

Do Alzheimer poradny Vysočina může přijít člověk, který má sám podezření, že se u něj může tato nemoc projevovat. Například častěji zapomíná, bývá zmatený a podobně. Na základě testů je možné určit, zda se u něj začíná onemocnění projevovat. Přijít mohou i příbuzní, kteří v rodině už nemocného mají a potřebují pomoc.

Prvním znakem jsou výkyvy nálad a podezírání

Příbuzní si nejčastěji v první fázi všímají podezírání. Nemocný jim klade za vinu, že mu schovávají věci. Nebo bagatelizují to, že neví, jaký je den. Dále se nemoc v počátku projevuje výkyvy nálad a může se objevovat i agresivita. V takovém případě je vhodné Alzheimer poradnu navštívit.

Alzheimer poradna pomůže zajistit i finanční pomoc

Alzheimer poradna pomůže s vyřízením příspěvku na péči, aby byla rodina finančně zabezpečená a mohla si dovolit zaplatit služby, které nemocnému pomáhají. Dále může pomoci se zajištěním lékařské péče, urovnávat případné neshody, které jsou důsledkem častých výkyv nálad nemocného.

Prevencí se nemoci nevyhnete, ale můžete zbrzdit její nástup

„Ideální je zajímat se o nové věci. Naučit se cizí jazyk. Naplánovat si i odchod do důchodu,“ mluví o jedné z možných prevencí Marcela Rýpalová. Nejhorší je se uzavřít doma a sledovat televizi. Proto je nezbytné si i při odchodu do důchodu naplánovat svoje aktivity, rozvíjet svoje koníčky a podobně.

Spustit audio