PORADNA: Motivační dopis není román

27. duben 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina koučka Zuzana Dudková poradila, jak napsat svůj životopis, jak mají uchazeči o práci sestavit motivační dopis a přidala i pár tipů na to, jak úspěšně projít přijímacím pohovorem.

Hlavním cílem životopisu je, aby nás dostal k pohovoru na výběrovém řízení. „Dobré je si přečíst pracovní inzerát a vybrat si klíčová slova, co zaměstnavatel chce. Jestli chce nějaký typ zkušeností, jazykové dovednosti nebo znalosti technického typu a podobně. Je důležité, aby byl životopis stručný a přehledný,“ radí Zuzana Dudková.

Skromnost i vychloubání jsou špatně

„Přemrštěné sebevědomí je problém, ale stejný problém je falešná skromnost nebo podceňování. Určitě je dobré, abychom se dobře znali a pokud přesně nevím, jak na tom jsme, tak se můžeme zeptat známých, kamarádů nebo třeba autorit jako jsou učitelé,“ radí host. Životopisy se dnes píšou už téměř výhradně na počítači a posílají se elektronicky.

Životopis nepiště delší, než dvě stránky

Maximální délka životopisu jsou dvě stránky formátu A4. U mladých lidí úplně dostačuje jedna stránka. Informace strukturujte od důležitých po méně důležité.  Vynechávejte méně důležité informace nebo takové, které nejsou důležité pro danou pozici.

Na motivační dopis nahlížejte z pohledu zaměstnavatele

V motivačním dopise se reálně ohodnoťte, popište a zaujměte. Když víme, komu dokumenty zasíláme, oslovte dotyčného jménem v úvodu motivačního dopisu. Do motivačního dopisu nepište žádné romány. Úplně stačí, když tam budou dva nebo tři odstavce. Soustřeďte se na to, aby byly v motivačním dopisu uvedené důvody, proč právě vy jste tím nejlepším kandidátem na danou pozici.

Spustit audio