Pondělí: Svátek svaté Barbory

4. prosinec 2017

Jak se slaví Barbora u vás doma? Vybaví se vám z dětství tajemná postava v bílém se zeleným věnečkem na hlavě? V minulosti totiž v předvečer svátku chodily po domech skupinky dívek oblečené do bílých košil a prostěradel s rozpuštěnými vlasy, na hlavě zelený věneček. V rukou měly metličku a košíček s jablky, ořechy a cukrovím. U každého domu se zastavovaly a předvedly krátký výstup – hru o sv. Barboře.

Dostávali jste jako děti od rodičů v tento den dárečky v podobě pamlsků, ale mohlo se objevit třeba i černé uhlí, v případě, že jste zlobili... Dodržujete tuto tradici v dospělosti a dáváte v dnešní den za okno pro své potomky např. punčochu se sladkostmi? Jaké zvyky se dodržují u vás? Podělte se s námi ostatními. Máte např. i nějaké speciální jídlo připravené?

Podle lidové tradice si tento den řežou dívky, které se chtějí vdát, větvičky. Pokud jim nařezané větvičky třešně, slivoně, jabloně nebo zlatého deště do Vánoc vykvetou, měly by se jim vdavky podařit. Větvičky se mají správně nařezat ze stromu alespoň 10 let starého a hned krátce po setmění. O větvičky se musejí dívky starat, každý den vodu měnit. Pokud větvička do Štědrého dne nerozkvetla, znamenalo to, že musí dívka ještě jeden rok se vdavky počkat.

Spustit audio