Pondělí: Halloween

30. říjen 2017

Jak se slaví černo-oranžový svátek Haloween? Oproti zvyklostem za velkou louží u nás zatím velkou tradici tento svátek nemá. Tam se na datum Halloweenu připravují dlouho dopředu. Ve městech se pořádají halloweenské průvody se soutěží o nejlepší masku, děti si vyprávějí hororové příběhy a cpou se typickými bonbóny, v televizi běží speciální vysílání.

K tak trochu strašidelným oslavám spojeným s Halloweenem se naprosto hodí podzim s prodlužující se nocí, sychravým počasím a usínající přírodou. Předvečer Všech svatých nastává každý rok vždy 31. října. Na úterý, kdy je Halloween 2017, se tedy můžeme připravit vydlabanou dýní se svíčkou uvnitř nebo čarodějnickými dekoracemi.

Slaví se u vás doma tento svátek nebo jste ho ve vaší rodině nechali ležet za velkou louží? Pořizujete si domů alespoň nějaké dekorace spojené s tímto svátkem? A co vaše děti, vnoučata, slyší už na tento svátek?

A co Svátek Všech svatých?( Slavnost Všech svatých je křesťanský svátek, který připomíná všechny svaté, a to nejen ty, kteří jsou oficiálně kanonizováni, ale také ty, o „jejichž svatosti neví kromě Boha nikdo“).

2. listopadu navazujeme na tento svátek Vzpomínkou na všechny věrné zemřelé, lidově tzv. Dušičkami. Tento svátek je už v našich končinách zakořeněn dlouho. Navštěvujete hřbitovy a rodinné hroby, zapálíte svíčku, položíte kytici či věnec a vzpomínáte na vaše zesnulé?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.