Polsko je připraveno na beatifikaci Jana Pavla II. v Římě

1. květen 2011

Poláky dnes čeká mimořádná událost. Papež Jan Pavel II. bude totiž blahořečen. Stane se tak teprve šest let po jeho smrti. Do Říma se sjely tisíce poutníků, v Polsku se bude především slavit na místech spojených s životem Karola Wojtyly. Z Polska informuje polský zpravodaj ČRo Petr Vavrouška.

Silně věřící Poláci prožívají dnešní beatifikaci velmi různě. Po celé zemi do dnešního dne jezdil kamion předělaný na mobilní papežovo muzeum. Varšavou dnes projede typický papamobil Jana Pavla II., ze kterého během zahraničních cest zdravil věřící.

Už několik měsíců se dnešní datum připomínalo v polských médiích televizi běžely speciální dokumenty o papežově životě. Jan Pavel II. je pro Poláky tou největší morální autoritou.

Blahořečení Jana Pavla II v Římě se dotýká i samotného Polska. Především na dvou místech se sejdou možná desetitisíce věřících, a to v Krakově a ve Wadowicích. V Krakově se Karol Wojtyla rozhodl pro studium teologie, byl tu vysvěcen na kněze. Postupně zde v církevní hierarchie stoupal až ke zvolením papežem. Krakov už bude také navždy spojen s takzvaným papežským oknem. Odtud papež Jan Pavel II. velmi často mluvil k věřícím.

V jeho rodných Wadowicích dnes papežovu beatifikaci oslaví bohoslužbou věnovanou právě blahořečení. Večer je v plánu koncert. Místní cukrárna nedaleko rodného domu Karola Wojtyly má napečené dnes už světově proslavené kremůvky. Během celého dne mohou věřící sledovat na velkoplošných obrazovkách to, co se děje v Římě.

autoři: pev , msk
Spustit audio