Polské Wadowice se připravují na blahořečení papeže Jana Pavla II.

16. březen 2011

Celé Polsko se připravuje na blahořečení papeže Jana Pavla II. Pro Poláky nebývale slavnostní okamžik nastane už 1. května. V jednom městě to ale budou prožívat přeci jen mnohem emotivněji. Ve Wadowicích, kde se Karol Wojtyla narodil a kde chodil na takzvané kremůvky.

„Tady v tom městě, ve Wadowicích pro mě vše začalo. Život škola, divadlo a také duchovní služby,“ vzpomínal při své pouti do rodného města Jan Pavel II. Vcházím do baziliky, kde začínal jako ministrant, stejně jako mnozí kluci.

Ty za chvíli čeká výjimečná bohoslužba, kterou bude sloužit kardinál Stanisław Dzivisz, řadu let osobní tajemník papeže. „Stačí přijet do Wadowic a hned se přesvědčíte o tom, jaká tady panuje radost. Blahořečení Jana Pavla II. ještě zvýší význam místa, kde se narodil, kde studoval,“ říká kardinál.

Bazilika ve Wadowicích

Zatímco v kostele vládne tichá atmosféra, venku na ulici to jen burácí. Vrtání a kopaní jsou teď nejčastější zvuky v polských Wadowicích. Město mění vodovody, kanalizaci, opravuje cesty a náměstí. Vše kvůli beatifikaci.

„Očekáváme, že po blahořečení papeže se počet turistů z celého svět ještě zvýší. Proto chceme, aby město vypadalo hezky. Už dnes Wadowice každý rok navštíví více než milion osob,“ vysvětluje stavební ruch mluvčí městského úřadu Stanislaw Kotarba.

Papežské zákusky

Většina turistů míří do informačního centra, kde na ně čeká Krzysztof Kopacz. „Takovou Mekkou pro poutníky je rodinný dům Wojtylů. Ten se ale teď až do roku 2012 celkově opravuje, takže je uzavřený. Výstavní prostory zvětšíme, změníme dispozice tak, aby se tam vešlo více lidí. Jak vypadá pokoj papeže, teď dočasně ukazujeme v jiném muzeu,“ dodává mluvčí.

Rodný dům papeže Jana Pavla II. ve Wadowicích

„Otevřeli jsme byt, ve kterém bydleli Wojtylovi, celkem tři pokoje. A doplnili jsme to výstavou o duchovním a osobním životě pozdějšího papeže,“ doplňuje Stanislaw Kotarba. Po krátké návštěvě míří poutníci do nedaleké cukrárny na proslavené papežské řezy.

„Po maturitě chodil Karol Wojtyla právě do této cukrárny na náš zákusek s vaječným koňakem. Už mu bylo osmnáct, tak si to mohl dovolit. Jsou moc dobré, turisti si je chválí a populární jsou hlavně díky papeži. Naše cukrárna může jako jediná použít slogan papežské zákusky,“ chlubí se prodavačka.

Na takzvané kremůvky chodil s Karolem Wojtylou jeho soused a spolužák Eugeniusz Mróz. Hrával při tom na harmoniku. „Jako spolužák, jako student byl vynikající. Byl velikánem ducha, srdce a rozumu. Byl neobyčejně nadaný, pilný a poctivý,“ vzpomíná na pozdějšího papeže spolužák z gymnázia.

Nikdy by ho nenapadlo, že se z Lolka, jak mu přátelé říkali, stane papež. „Tak jako jsme nepočítali s tím, že se Lolek stane knězem, ale spíše hercem, tak jsme nepočítali s tím, že z něj bude papež a že se ještě dožijeme jeho blahořečení,“ dodává spolužák Karola Wojtyly.

autor: pev
Spustit audio