Polské lékárníky, kteří nechtějí prodávat antikoncepci, už podpořily tisíce lidí

9. březen 2011

Polští lékárníci, kteří odmítají prodávat antikoncepci včetně kondomů, už pod svou peticí nasbírali tisíce hlasů. Protestující tvrdí, že prodej antikoncepce odporuje jejich katolické víře, svědomí jim nedovoluje, aby takové zboží nabízeli, a nikdo prý nemá právo je do toho nutit.

Polští lékárníci chtějí mít možnost odmítnout prodat v lékárně kondomy či antikoncepci z důvodu svědomí. „Tvrdí, že nechtějí především mladým lidem nabízet prostředky, které omezují přirozenou plodnost. Stěžují si, že zaměstnavatelé je nutí do něčeho, s čím oni vnitřně nesouhlasí,“ vysvětlil zpravodaj ČRo ve Varšavě Petr Vavrouška.

Lékárníci, kteří se považují za správné katolíky, už založili na internetu petici a sbírají podpisy po celém Polsku. Zatím se jim podařilo přesvědčit více jak sedm tisíc lidí, ale každou hodinu počet narůstá. Argumentují, že pokud můžou lékaři z důvodu svědomí odmítnout provést například potrat, mají mít podobné právo také lékárníci.

Odvolávají se na profesní etický kodex, ve kterém je napsané, že lékárník se má podílet na ochraně zdraví a života obyvatel. Podle některých tomu právě prodej kondomů nebo antikoncepce odporuje. „Zapomínají ale, že kondom také chrání před pohlavními chorobami,“ podotkl Vavrouška.

Sexuální výchovu učí řádové sestry

Sami lékárníci přiznávají, že velké sítě lékáren asi jejich akci nepodpoří. Zastání proto hledají u majitelů menších, privátních lékáren, zejména na vsích nebo v menších městech. Věří, že přesvědčí také řadu poslanců v polském Sejmu. Zejména konzervativní politiky pak určitě získají na svou stranu. Podle posledních zpráv by se kauzou v průběhu tohoto nebo příštího měsíce měl polský parlament opravdu zabývat.

Polsko je považováno v rámci Evropy za zemi s největším počtem věřících. Rodinou výchovu, pod kterou spadá i sex, vyučují na polských školách kněží nebo řádové sestry. „Je to přinejmenším divné, až absurdní, aby duchovní, kteří nemají praktickou zkušenost s rodinným a sexuálním životem někoho učili,“ řekl k tomu Vavrouška.

Proto to pak podle něj dopadá tak, že v nedávném průzkumu poměrně nemalá část mladých Poláků prohlásila, že před otěhotněním je může ochránit třeba i Coca-Cola. „Značnou roli hraje i pokrytectví v polské společnosti. Třeba potraty jsou zakázané. Podle statistik provedli vloni lékaři oficiálně jen pět set zákroků, ale nevládní organizace odhadují, že načerno jich bylo až sto tisíc,“ podotkl zpravodaj ČRo ve Varšavě.

I proto se v poslední době objevují v Polsku hlasy politiků, aby se přísný protipotratový zákon změnil. „Ale pustit se do sporu s katolickou církví vyžaduje od polského politika opravdu velkou míru odvahy,“ dodal Petr Vavrouška.

autoři: pev , ak
Spustit audio

Více z pořadu