Policisté zasahovali v jaderné elektrárně Dukovany. Vyšetřují případ prasklých svarů na potrubí

5. listopad 2017
Zprávy z

Policie v minulých týdnech zasahovala v jaderné elektrárně Dukovany. Informaci přinesl Radiožurnál. Důvodem je vyšetřování kauzy prasklých svarů na potrubí elektrárny. Trestní oznámení dal už před dvěma lety kvůli podezření z podvodu ČEZ a kvůli možnému ohrožení provozu z nedbalosti i Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

„Policie se zabývá trestním oznámením. V září tohoto roku provedla šetření i přímo v elektrárně v Dukovanech. Zde jsme ji poskytli veškerou součinnost,“ řekl k policejní razii v Dukovanech pro Radiožurnál mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.


Svary na potrubí elektrárny kontrolovala pomocí snímkování externí firma. Předloni ale z jednoho svaru vytekla voda. Když pak technici ČEZu zjišťovali, jak je to možné, objevili zfalšovanou dokumentaci. ČEZ je tak přesvědčen, že byl podveden.

Policie se ale podle informací Radiožurnálu zabývá i pochybením na straně ČEZu.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad kauzu dozoruje, nechtěla důvod razie ani směr vyšetřování komentovat. „Jakékoli úkony v přípravném řízení v neveřejné části nekomentujeme. A tak je tomu i u této věci,“ uvedla Bradáčová.

Na možnou nedbalost ČEZu upozornila už dříve i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Kvůli kontrolám svarů Dukovany loni řadu měsíců stály a škody společnosti podle jejích odhadů dosahují až 10 miliard korun. O část z toho už ČEZ zažaloval Škodu JS, dříve Jaderné strojírenství, s níž měl uzavřenou na údržbu zařízení smlouvu.

autor: jaf
Spustit audio