Policisté dnes v noci několikrát uzavřou dálnici D1 u Humpolce

19. srpen 2019 15:17

Pět krátkodobých uzavírek dálnice D1 čeká řidiče dnes v noci u Humpolce. Dálnice bude stát kvůli stavbě nového mostu.

Na devadesátém kilometru budou dělníci mezi desátou hodinou večerní a šestou ranní osazovat mostové nosníky. Dálnice bude vždy zavřená na 20 nebo 40 minut. „Policisté jsou v případě potřeby připraveni zpomalit a po té i zastavit provoz,“ konstatuje mluvčí Dana Čírtková. Na místa, kde bude dálnice uzavřena, bude policie trvale dohlížet.

Řidiči pojedou po objížďkách 

Uzavírky budou v obou směrech. V případě delší – čtyřicetiminutové uzavírky bude policie první půlhodinu posílat auta na objízdné trasy. Pak už bude časově výhodnější počkat na dálnici do obnovení provozu. „Omezení týkající se úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem skončí v úterý v 6:00. Oba směry se budou uzavírat postupně, nebude to celonoční uzavírka,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Dálnice bude uzavřená pětkrát v každém směru

Ve směru na Brno bude uzavírka přímo na 90. kilometru. Ve směru na Prahu bude provoz uzavřen už na 92. kilometru. Podle Rýdla je nezbytné, aby řidiči dbali pokynů policie a sledovali dopravní omezení. ŘSD most zbouralo loni kvůli modernizaci dálnice. "Původní mosty jsou svým šířkovým uspořádáním příliš úzké. Nová D1, která je širší o 75 centimetrů z každé strany, by se pod ně bezpečně nevešla podle norem, proto stavíme mosty nové," vysvětluje Rýdl.

Práce na modernizaci úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se po problémech znovu rozjely letos v květnu. Původní modernizace 14 kilometrů dálnice začala už loni v březnu. Zakázku za 1,75 miliardy korun tehdy dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy, které mělo opravu tohoto úseku D1 dokončit během letoška. Stavba však nabrala zpoždění a stavaři nestihli práce během zimy přerušit. Stát proto stavebním firmám vypověděl smlouvu. Letošní práce provádí společnost Skanska asi za 640 milionů korun.

autoři: Milan Soldán , Michal Malý
Spustit audio