Policie upozorňuje na podvody s platebními kartami. Pachatelé cílí na seniory

13. duben 2022

Policie na Vysočině vyšetřuje několik případů podvodů v souvislosti s platebními kartami a internetem. Upozorňují hlavně důvěřivé seniory.

Martin Vaněček z odboru analytiky a kybernetické kriminality Policie ČR sepsal rady pro seniory do jednoduchých přikázání. 

„Nevepíšeš údaje ze své platební karty jinam, než do tebou prověřených a osvědčených platebních bran, nejlépe těch, které jsi již úspěšně použil.“ 

K podvodům dochází také mezi uživateli na bazarových a aukčních portálů. „Chtěj standardní, osvědčenou platební metodu, kterou ti kupující zaplatí. Nabízí ti kupující jiný způsob jiný provedení platby z jeho strany. Chce znát nebo někam zapsat byť do platební brány údaje z platební karty? Stop! Je to podvodník!“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.