Pokud uvažujete o nákupu netradiční nemovitosti, máte možnost získat pěchotní srub na Náchodsku

7. září 2021 08:24

Ministerstvo obrany aktuálně prodává 52 nepotřebných nemovitostí. Zčásti jde o objekty bývalého pohraničního opevnění, malé řopíky nebo i velké bunkry. Jednou z nabízených staveb je také pěchotní srub v Pavlišově na Náchodsku, podle jednoho z místních vojenských nadšenců je ale v dezolátním stavu a navíc ho obklopují pozemky jiných vlastníků. 

„Jestliže není vegetační období a kopřivy nerostou, tak je ten bunkr docela dobře vidět i ze silnice. Teď tedy moc ne a navíc, když k němu přijdete blíž, tak zjistíte, že hodně utrpěl dělostřeleckými granáty při německých zkouškách. Je tam i vytržená podlaha, dovnitř se dá vlézt pouze zvonovou šachtou a musíte dávat pozor, aby člověk nespadl o poschodí níž," říká místopředseda Klubu vojenské historie v Náchodě Petr Charvát.

Čtěte také

Obcházíme bunkr, ale jednoduchá cesta to opravdu není. Bunkr by měl být veřejně přístupný, ale je to nebezpečné.
„Jsou tady zazděné dveře, zůstala pouze střílna pro kulomet, kudy se dovnitř nedostanete. A na druhé straně je díra po vytrženém pancéřovém zvonu, kterou se dá opatrně dostat dovnitř."

Klub vojenské historie v Náchodě už pečuje o tři podobné bunkry. Ovšem o koupi tohoto neuvažuje.
„To ani náhodou. Nikdo, kdo by chtěl bunkr rekonstruovat do původní podoby si tohle nekoupí. Protože to nemá smysl, to by to mohl rovnou celé zbourat a postavit raději nové."

V Pavlišově na Náchodsku je k prodeji pěchotní srub

A je tu i další komplikace. Pozemky okolo bunkru nepatří státu. To znamená, že pokud by nový vlastník chtěl objekt užívat, může mít problém s přístupem k němu.
„Určitě by se tam těžko dostával. Pokud by si vlastník pozemků postavil hlavu, že sem nikoho nepustí, tak se k bunkru nikdo nedostane."

Čtěte také

Spolek má za sebou už náročnou obnovu tří podobných staveb.
„My si s těmi našimi třemi bunkry hrajeme už přes 30 let a i když můžeme nyní říct, že jsou už některé perfektně zařízené, tak finance, které jsme už do toho investovali, nikdy nespočítáme. Na to raději ani nemyslíme," dodává Petr Charvát.

Je ale možné, že ani zmíněné komplikace zájemce od koupi pěchotního srubu v Pavlišově na Náchodsku neodradí. Musí ale počítat s minimální kupní cenou 92 tisíc korun. Termín pro podání nabídek končí 21. září.

Spustit audio

Související