Podezření na ptačí chřipku obchází Vysočinu. Chovatelé zrušili výstavu holubů v Beranově

13. leden 2017
Zprávy z

Podezření na ptačí chřipku obchází Vysočinu. Na jihu Moravy a u Prahy jsou nákazy prokázané a veterináři už tam likvidovali celé chovy ptáků a drůbeže. Aktuálně existuje nové podezření a to v jižních Čechách na Táborsku. Vysočina zatím přímé podezření nemá, opatření se ale v našem kraji už provádí.

Ptačí chřipka způsobuje zdravotní problémy opeřencům a podle platných nařízení se likvidují celé chovy a to v širokém okruhu od ohniska. Do Česka se nákaza vrátila po zhruba deseti letech.

Nejnovější podezření se objevilo na Táborsku, i když, jak říká šéf Krajské veterinární správy v Jihlavě Miroslav Tuček, vyslovená nákaza tam není: „To není, že by byl pozitivní nález, ale víceméně jsou zakázány přesuny drůbeže, jedině na povolení veterinární správy, musí být doprovázeny osvědčením a bude se to týkat pár katastrálních území na Vysočině.“

Zrušená výstava holubů

V důsledku mimořádných opatření je v Česku zrušeno několik chovatelských výstav. Na Vysočině ve Velkém Beranově. „Výstavu připravujeme pomalu celý rok. Museli jsme oslovit všechny chovatele, kteří se obvykle účastní,“ posteskl si pořadatel Josef Vaněk, který chce akci uspořádat na konci února, pokud ale do té doby skončí zpřísněná pravidla.

Jihlavská ZOO

Ostražitost platí i pro chovatele exotických ptáků nevyjímaje zoologických zahrad. Ta jihlavská nainstalovala speciální dezinfekční rohože.

autoři: mik , ost , Lucie Maxová
Spustit audio