Podél cyklotras na Vysočině je málo penzionů a restaurací

2. květen 2013

Vysočina, zejména pak Jihlava, patří mezi místa s největším počtem cyklostezek a cyklotras. Přesto spadá na celorepublikové dno v počtu využití ze strany ubytovacích zařízení nebo pohostinství. Úředníci svádí problém na podnikatele, ti zase na malou nabídku a možnosti.

„Určitě na tom ještě nejsme dobře, ale jsme na tom výrazně lépe než před pár lety,“ říká primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal ke stavu cyklostezek v krajském městě.

Těch má teď Jihlava 10 kilometrů. Další tři se letos chystají. Ve městě je navíc 26 kilometrů značených cyklostras. Mezi největší úspěchy nedávné doby patří trasa Jihlava-Třebíč-Raabs. A právě tady je velká mezera, která volá po drobném podnikání.

„Já mám steakhouse na kalvárii, stojí přímo u cyklostezky. Ptal jsem se Klubu českých turistů a ti nabízejí jen placenou inzerci v časopise. Chtěl jsem značení na trase a nevím, jak to udělat,“ popisuje jihlavský hospodský Libor, který má pravděpodobně stejný problém jako mnoho dalších.

Ukazují to čísla. Vysočina patří v nabídce k těm nejhorším v zemi. Primátor Jihlavy s tím ale nesouhlasí. „Jenom na úseku Jihlava-Třebíč vzniklo spontánně nové ubytovací zařízení. Nebýt cyklostezky v Lukách, celá řada restauračních zařízení by nevznikla nebo nepřežila,“ upozorňuje Jaroslav Vymazal.

autoři: ost , sib
Spustit audio