Po stopách zosnovatelů dávného přepadení. Z Rokštejna do Jihlavy se vydaly desítky turistů

20. únor 2022 06:20

620 let od neúspěšného přepadení Jihlav. Tuto událost si v sobotu připomněli turisté pochodem ze zříceniny hradu Rokštejn do krajského města. 

Na trasu pochodu dlouhou 22 kilometrů jich vyrazily desítky a neodradil je ani silný vítr. 

Akci s názvem Přepadneme Jihlavu uspořádalo muzeum Vysočiny. To tímto způsobem chtělo připomenout 620 let od neúspěšného přepadení města, které podle historiků pravděpodobně zosnovali stoupenci moravského markraběte Prokopa Lucemburského.

Pochod pro každého

„Máme to koncipované tak, že celá trasa je 22 kilometrů, ale ti méně zdatní turisté se mohou přidat v Lukách nad Jihlavou, což je potom 15 kilometrů a třeba rodiny s dětmi v Malém Beranově, a to je 7 kilometrů.“

S organizátorkou Danou Oberreiterovou z muzea Vysočiny čekáme u zříceniny hradu Rokštejn na turisty, kteří se vydají na cestu. Pochod má symbolicky kopírovat trasu jednoho ze strůjců přepadení Jihlavy v roce 1402, jehož jméno zmiňuje barokní kronikář Tomáš Pešina z Čechorodu. „Zikmund z Křižanova pocházel právě tady z Rokštejna, tak jsme si řekli, že bychom mohli udělat turistický pochod, který by právě odtud vycházel.

První turisté

První turisté se na startu trasy objevují kolem půl jedenácté. „Chodíme rádi, těch 20 kilometrů je pro nás ideální trasa,“ říká paní Dáša, která přijela z Havlíčkova Brodu. Záhy přicházejí další lidé, mezi nimi i paní Ivana. „Láká nás tahle akce, která po letech byla obnovená. Kdysi ji klub českých turistů pořádal včetně toho přepadu, přelézání hradeb.“

Na cestu do Jihlavy nakonec vyrazilo 46 turistů a podle organizátorů by se akce mohla opakovat i v dalších letech.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související