Po nedělním pokusu o vraždu v Humpolci volá tamní radnice po snížení počtu cizinců. Městskou policii ale neplánuje

30. červen 2016
Zprávy z

Humpolec stále žije víkendovým útokem. Mladý opilý cizinec tam po hádce píchl druhého mladíka nožem do hrudníku a ten jen díky rychlé pomoci přežil. Humpolec je průmyslové město, ve kterém žije velká komunita zahraničních dělníků a z té pochází také víkendový útočník. Radnice proto bude požadovat snížení počtu těchto dělníků. Zda bude úspěšná, zatím ale není jisté.

„Myslím si, že zásadní je, aby se stabilizovala ta pracovní síla. Aby těch agenturních pracovníků bylo minimum,“ řekl Českému rozhlasu starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS).

O bezpečnosti zejména v noci lidé velmi hojně diskutovali na sociálních sítích. Obzvláště po nedělním útoku, který policie označila jako pokus o vraždu.

Čtěte také

Městská policie zatím nebude

Ozývají se hlasy, že by jedenáctitisícové město mělo mít svou vlastní obecní policii. Myslí si to i provozovatel jednoho z podniků Pavel Valenta. „Humpolec je vyhlášenej. Já mám v Havlíčkově Brodě ještě jednu provozovnu a tam je relativně klid. Jsou tam ti měšťáci, oni obchází, hledí si nočního klidu v těch deset hodin večer. Když se něco děje později a není to ohlášené, tak po tom jdou,“ dělí se o zkušenosti Pavel Valenta.

V Humpolci funguje pouze státní policie a její příslušníci nejsou podle Pavla Valenty schopni obsáhnout celé město a okolí. „Když se nám něco stane na baru, opilec napadne obsluhu nebo rvačka, tak zavoláte na ústřednu a oni jsou vyjetí a přijedou za hodinu a to už je po boji,“ dodává.

Starosta Jiří Kučera je se státní policií spokojený a městskou alespoň v tomto volebním období neplánuje. „Takovouto události to neřeší. Budou tu dva lidé, opijí se a porvou, tak to městská policie nezachrání.“

Kriminalita klesá, násilí ale stoupá

Počet trestných činů v posledních letech na Vysočině klesá. Stoupá ale počet násilných trestných činů, pokračuje mluvčí policie Dana Čírtková. „Loni jsme vyšetřovali 269 těchto skutků, což bylo o 47 více než v roce předchozím.“

Mluvčí Čírtková současně řekla, že personál policie v Humpolci se posilovat nebude.

Město pro byznys

Humpolec je po několikáté městem pro byznys, jinými slovy dobře se tam podniká, existuje infrastruktura, dopravní napojení apod. Druhou stránkou tohoto úspěchu je ale nutnost vysokého počtu dělníků do továren. A najaté agentury často zaměstnávají právě cizince. Radnice to chce změnit, chce, aby firmy s těmito agenturami přerušili spolupráci.

autoři: mik , lam
Spustit audio