Plodiny, které bude vhodné pěstovat za 50 let, zkoumají vědci v Domanínku u Bystřice nad Pernštejnem
Země má za sebou nejteplejší týden v historii měření. Vysoké teploty trápí zahrádkáře, lesníky i zemědělce taky v Česku. A na častější výskyt takového počasí se snaží připravit vědci ve výzkumné stanici v Domanínku na Bystřicku.
Vědci v Domanínku u Bystřice nad Perštejnem testují, které plodiny by bylo nejvhodnější pěstovat v budoucnu. Odborníci je vystavují extrémním podmínkám, které by měly nastat zhruba za 50 let. Testy provádějí hlavně na ozimé pšenici a sladovnickém ječmenu - tedy surovinách pro přípravu chleba a piva.
Růstová komora, kterou vědci používají, má tvar šestiúhelníku. „Protože je to hodně podobné válci, a kdyby to byl třeba čtverec, tak nám dochází k tomu, že ventilace tady dobře necirkuluje,“ vysvětluje technický pracovník Lukáš Rajsner. Celkem je v Domanínku takových růstových komor 24.
„Simulujeme v nich faktory, které ovlivňují fotosyntézu, a to jsou srážky, vlhkost, živiny v půdě, oxid uhličitý a sluneční záření,“ dodává Lukáš Rajsner.
Už jedenáct let se odborníci snaží najít nejvhodnější řešení pro hospodaření s půdou a vyhledávají odrůdy, které by dokázaly lépe odolat extrémním podmínkám.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
S Ruskem je to jako s rakovinou, pokud ji úplně nezničíte, zabije vás, říká lidskoprávní analytička
-
OVĚŘOVNA: Zboží s kódem 482 je jedovaté a z Ukrajiny, tvrdí e-mail. Původ jídla ale z čísla nezjistíte
-
Češi porazili Velkou Británii 4:1 a poskočili na první místo tabulky. Červenka přispěl čtyřmi asistencemi
-
Martínek už netrpí, má radost ze života. Je to úplně jiný chlapec, popisují rodiče měsíce po operaci