Plodiny, které bude vhodné pěstovat za 50 let, zkoumají vědci v Domanínku u Bystřice nad Pernštejnem

12. červenec 2023 09:30

Země má za sebou nejteplejší týden v historii měření. Vysoké teploty trápí zahrádkáře, lesníky i zemědělce taky v Česku. A na častější výskyt takového počasí se snaží připravit vědci ve výzkumné stanici v Domanínku na Bystřicku.

Vědci v Domanínku u Bystřice nad Perštejnem testují, které plodiny by bylo nejvhodnější pěstovat v budoucnu. Odborníci je vystavují extrémním podmínkám, které by měly nastat zhruba za 50 let. Testy provádějí hlavně na ozimé pšenici a sladovnickém ječmenu - tedy surovinách pro přípravu chleba a piva.

Růstová komora, kterou vědci používají, má tvar šestiúhelníku. „Protože je to hodně podobné válci, a kdyby to byl třeba čtverec, tak nám dochází k tomu, že ventilace tady dobře necirkuluje,“ vysvětluje technický pracovník Lukáš Rajsner. Celkem je v Domanínku takových růstových komor 24.

„Simulujeme v nich faktory, které ovlivňují fotosyntézu, a to jsou srážky, vlhkost, živiny v půdě, oxid uhličitý a sluneční záření,“ dodává Lukáš Rajsner.

Už jedenáct let se odborníci snaží najít nejvhodnější řešení pro hospodaření s půdou a vyhledávají odrůdy, které by dokázaly lépe odolat extrémním podmínkám.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio