Petr Voldán: Proč selský, zkrátka rozum

Sem tam se nestačíme divit, jak složitě se řeší některé problémy. I když by stačilo vzít na pomoc tzv. "selský rozum". Dva zajímavé případy z uplynulého týdne, kdy v podstatě nakonec pomohl onen selský rozum - dokonce až na úrovni takových institucí, jako je soud nebo vláda, vyprovokovaly k zamyšlení i autora dnešní glosy Petra Voldána. 

Někteří odborníci, například sociologové, se údajně na praktické využívání tzv. selského rozumu koukají dost skrz prsty. Tedy nedůvěřivě, neboť je to podle nich způsob myšlení, který vychází jen z omezeného okruhu praktických zkušeností, zhusta nepodložených nějakým hlubším zkoumáním nebo věrohodnými důkazy. Budiž. Není ale málo situací nebo případů, kdy si člověk řekne, no na to by jim snad stačilo jen vzít rozum do hrsti nebo použít onen přehlížený rozum selský.

Posuďte sami - až Ústavní soud musel zrušit verdikt jednoho z obvodních soudů, který do vězení poslal muže se zákazem řízení za to, že jako automechanik - cituji z médií "usedl osmadvacetkrát na jednu až tři minuty za volant vozu a popojel s ním několik metrů v areálu autoservisu". Sakra, to je ale troufalost, takhle pohrdat soudním rozhodnutím.

Ústavní soud ale vzal rozum do hrsti, řekl bych, že ani víc bádat nemusel a došel k logickému závěru, že muž jen vykonával profesi automechanika a auta přemisťoval výhradně kvůli jejich opravě. No potěš pánbůh, jestli takové právnické rébusy musí řešit až Ústavní soud.

Účast dobrovolníků ve vědeckém výzkumu má svá pevná pravidla.

I obyčejný rozum, natož selský pak asi napoví i řešení další vpravdě zapeklité otázky. Nakonec ale dokonce vláda rozhodla, že dávat státem dotované mléko zdarma středoškolákům není to pravé a tuto péči o zdraví a růst naší mladé populace zamítla. Sice kupodivu ne proto, že sem tam kelímek mléka pro naše teenagery, mající už dobré zkušenosti nejen s energetickými nápoji, ale i s alkoholem a drogami dokonce na evropské vrcholové úrovni, už asi jejich rodinou zanedbané návyky nevylepší, ale k zamítnutí došlo kvůli financím.

Budiž, zrovna toto zbytečné konání dobra tak asi neprojde. Což soudnému přece dá rozum. A jako i v případě automechanika nejen ten selský. Navíc - jako kdyby nebylo u nás podstatnějších problémů k řešení. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.