Petr Torák: Setkání s Barackem Obamou pro mě bylo nesmírně obohacující

13. září 2023

Před čtvrtstoletím odešel Petr Torák kvůli sérii rasistických útoků z Česka do Velké Británie. Tam se stal policistou a za služby romské komunitě v Peterborough získal v roce 2015 z rukou královny Alžběty Řád britského impéria. Od své milované práce u policie nakonec odešel, aby se mohl věnovat komunitní práci. Co konkrétně dělá a jak se setkal s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou, nám prozradí Jana Šustová.

Ačkoliv byl Petr Torák od roku 2006 vášnivým a uznávaným policistou, uvědomoval si zvyšující se poptávku po svých službách a v roce 2017 se stal ředitelem charitativní organizace Compas, která v Peterborough poskytuje vzdělání a mentoring romských žáků, pořádá kulturní akce a poskytuje bezplatnou poradenskou službu. Od roku 2021 je navíc honorárním konzulem České republiky v Peterborough. Letos ukončil půlroční dálkový program Leaders Europe, v jehož rámci se osobně setkal s Barackem Obamou.

„Určitě to pro mě bylo dosažení takového maxima. Pro mě Barack Obama vždycky byl už od zvolení obrovská ikona, psal jsem mu pár dní poté, co byl zvolen poprvé za prezidenta, a posílal jsem mu spoustu otázek. Pro mě byl obrovská ikona, tak jako Nelson Mandela, Gándhí a Martin Luther King. Už třeba jen to, co udělal pro černošskou komunitu v Americe, ale to je jiné téma. Ale už jen ten fakt, že černoch byl prezidentem v Americe, to samo má obrovskou váhu, jak pro většinovou společnost, protože on byl obrovský vzor, ale zároveň i pro černošskou komunitu, pro mladou generaci, která vidí, že opravdu je možné dosáhnout čehokoliv v životě. Takže v tom já vidím obrovský vzor a pro mě to bylo velice obohacující."

Dostat se do Programu Evropských lídrů nadace bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy nebylo jednoduché.

„Poprvé jsem se do tohoto programu přihlásil v roce 2020. Neuspěl jsem v tom výběrovém řízení, tak jsem se přihlásil znovu v roce 2022 a uspěl jsem, dostal jsem se tam a prošel jsem tím šestiměsíčním kurzem zaměřeným právě na podporu a rozvoj lídrů z celého světa. A samozřejmě i to, že jsem se setkal s Barackem Obamou osobně, seděl jsem vedle něj, mohl jsem se ho zeptat na otázku, která pro mě byla velice důležitá, tak bylo samozřejmě obrovsky přínosné. V této chvíli si nedokážu představit, co víc ještě by se dalo dosáhnout v životě, protože pro mě to bylo opravdu maximum.“

Na Baracka Obamu měl následující otázku.

„Zeptal jsem se Baracka Obamy na něco, v čem on má zkušenost právě z jeho pozice černocha a prezidenta Spojených států a to bylo, jak může lídr z menšinové skupiny, ať už je to etnická nebo jiná menšina, uspokojit a dělat dobrou práci a mít dobré výsledky na obou dvou stranách – jak ve své komunitě, tak i ve většinové společnosti. Barack Obama mi na to odpověděl tak, že je třeba být upřímný k oběma stranám a neslibovat nic, co člověk nemůže udělat pro jednu z těch stran. A v tom je to hlavní – být opravdu férový a sám sebou a neslibovat nic nad rámec toho, co člověk může udělat.“

Petr Torák je také jedním ze tří protagonistů dokumentárního filmu Povolení k pobytu, který natočila režisérka Mira Erdevićki. Dokument sleduje osudy tří mladých Romů z rodin tzv. první generace imigrantů, které emigrovaly kvůli rasové i sociální diskriminaci v 90. letech z Česka a Slovenska do Velké Británie.

Spustit audio