Perníčky podle vyhlášeného pardubického perníkáře Pavla Janoše
Na pečení cukroví je možná ještě brzy, ale na perníčky zadělejte teď. Přinášíme vám recept od pardubického perníkáře Pavla Janoše. Ten radí zadělat těsto dokonce několik měsíců předem.
- 700 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 50 g meruňkového džemu
- 50 g másla
- 4 vejce
- 15 g kypřidla (soda)
- 2-3 lžičky perníkového koření
Postup:
Mouku smícháme s cukrem a sodou, přidáme perníkové koření a na vále zapracujeme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, třeba i na dva dny.
Následně vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme požadované tvary a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut. Hotové ještě za horka potřeme rozšlehaným vejcem.
Hotové perníčky můžeme ozdobit bílkovou polevou:
35 g moučkového cukru
2 bílky
citrónová šťáva
Moučkový cukr přesejeme přes síto, vymícháme s bílkem a citrónovou šťávou. Poleva by měla být hustá, aby nestékala, ale dalo se s ní zdobit. Pomocí sáčků s ustřiženou špičkou nebo zdobičkou zdobíme perníčky.
Související
-
Co přidat do perníčků, aby měly zlatou barvu? Jak na hladkou polevu? Perníkář Janoš poradí
Perníkář Pavel Janoš mohl konečně vrátit svým perníkářkám práci. Po vynucené covidové pauze rozjíždějí od 1. prosince výrobu perníků naplno.
-
Vyhlášený pardubický perníkář: perníkové těsto musí odpočívat
Hospodyňky dobře vědí, že vánoční pečení začíná perníčky. Těsto se totiž musí nechat řádně uležet. Proto jsme do Radioporadny pozvali zkušeného pardubického perníká...
-
Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny
Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.