Pelhřimovsko bude mít vlastní deskovou hru. Myšlenka vznikla v době první vlny koronaviru

16. listopad 2020 05:00

Na Vysočině vzniká nová desková hra s regionální tématikou. Inspirovaná je Pelhřimovskem a autorem je ekonom Petr Liška, který mimo jiné vyučuje na VŠPJ.

Nápad na společenskou hru dostal při jarním nouzovém stavu. A teď už finišuje s přípravou. „V březnu nás to zasáhlo mnohem víc, všechno bylo zavřené ze dne na den, nikdo to nečekal. Všechny ty obchody se stoply a vše se přesunulo na podzim,“ řekl Petr Liška.

„To byla velká rána, ale na druhou stranu každá krize otevírá nové možnosti a nám se to povedlo. Začali jsme pracovat na novém druhu hry. A teď s ní finišujeme a myslím si, že bez té korony by tento projekt nevznikl,“ popisuje dále Petr Liška, jak ho koronakrize inspirovala k vytvoření nové deskové hry.

Inspirace Pelhřimovskem

Celá se odehrává na Pelhřimovsku. „V podstatě nás napadlo, že by mohla vzniknout nějaká hra, která by byla zaměřená přímo na region, třeba pro regionální výchovu. Mohla by sloužit třeba i k marketingovým účelům obcím a firmám z Pelhřimovska a v neposlední řadě i pro návštěvníky našeho regionu.“

A protože je autor zároveň pedagog, cílem hry je nejen pobavit, ale i naučit. „Hra je v podstatě vědomostní. Na herním plánu bude mapa a na základě zodpovídání otázek budete moci strategicky pohybovat figurkami a vlastně získáváte nějaké body a vyhrává ten, kdo získá nejvíce bodů,“ vysvětluje v jednoduchých krocích strategii deskové hry.

Spolupráce s obcemi

Na otázku, jak na některé otázky přišel, má jasnou odpověď. „My jsme to nejprve dávali dohromady vyloženě sami a pak jsme do toho zapojili i obce. Zájem byl velký.“

Kromě zábavy, na kterou se hráči mohou těšit, byla zábava i za jejím vznikem, když Petr Liška navazoval spolupráci s obcemi. „To byla legrace. Nejprve jsem v podstatě obeslal všechny obce v okrese, všechny starosty, pak jsme jich půlku objel osobně.“

Pelhřimovsko je zatím jediným okresem Vysočiny, který bude míst vlastní deskovou hru. Pokud bude úspěšná, je Petr Liška připravený vymyslet podobnou i pro další okresy.

autoři: Markéta Cvaková , mik
Spustit audio

Související