Pelhřimov chce zakázat jízdu na elektrokoloběžkách na cyklostezce

26. září 2023 06:00

Je to místo, kam chodí odpočívat lidi z Pelhřimova. Cyklostezku kolem rybníka Stráž využívají běžci, jezdci na in-line bruslích a jezdí tam také lidé na koloběžkách s elektrickým pohonem. Těm chce teď ale radnice kvůli vyšší bezpečnosti vjezd zakázat. 

„Koncentrace dětí je tam poměrně vysoká, v momentě, kdy tam někdo vjede na elektrokoloběžce, může snadno dojít k nehodě,“ vysvětluje lidovecký místostarosta Karel Kratochvíl.

Jednu takovou nehodu řešili dopravní policisté na stezce v Pelhřimově 1. září. Šestnáctiletý cyklista jedoucí na elektrokoloběžce se při průjezdu zatáčkou střetl s osmatřicetiletým elektrokoloběžkářem, který jel v opačném směru. Při dopravní nehodě se oba zranili. Mladší skončil v nemocnici, starší byl navíc pod vlivem alkoholu.

Právě tragická srážka ze začátku září radnici přivedla k tomu, aby začala situaci na cyklostezce řešit. Cyklostezku chce radnici označit jako stezku pro pěší a cyklisty s dodatkovou tabulkou, kde bude zákaz zařízení prostředků s motory. Do zákazu tak padnou nejen elektrokoloběžky a elektrokola.

Jsou elektrokoloběžky nebezpečnější než elektrokola? A které dopravní prostředky ze zákona na cyklostezky nepatří?

Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio