Pavouk v barvách vosy. Exotičtí pavouci z jihu Evropy jsou na Vysočině

18. září 2019 08:00

Už jste také narazili na pavouka, který vypadá jako vosa? Pokud ano, setkali jste se s u nás novým druhem, který na Vysočinu doputoval díky změně klimatu ze středomoří.

Takového pavouka zahlédli lidé na Havlíčkobrodsku a také Žďársku. „Pavouka jsem viděl na louce u lesa. Pátral jsem, co by to mohlo být za druh,“ popisuje pan Jaroslav ze Stříbrných hor na Havlíčkobrodsku.

„Našli jsme pavouka na zahradě, vypadal trochu jako vosa. Báli jsme se, jestli není jedovatý, kvůli dětem. Uklidnili nás ale, že jedovatý není,“ pan Jiří z Jihlavska má podobnou zkušenost.

Křižák ze středomoří

Stále více dotazů registrují také zoologové v jihlavském muzeu. Klára Bezděčková potvrzuje, že se jedná o nový druh. „Na tohoto křižáka se nás velmi často ptají. Je to původně středomořský druh, který došel až sem k nám. Nebezpečný opravdu není.“

Křižák, zápřednice

Křižák jedovatý není, ovšem další pavouk, který se objevuje na jihu Moravy a byl viděný i na Třebíčsku, se jmenuje zápřednice jedovatá. „Stává se ale, že ten postižený jedinec má větší následky z toho leknutí, šoku, než ze samotného jedu pavouka.

Kousnutí může být podle Kláry Bezděčkové jen pro alergiky. Obvyklou reakcí je zarudnutí kůže nebo lehký otok.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio