Patnáct zanedbaných psů z Čechočovic skončilo v třebíčském v útulku

24. leden 2020 10:49
Týrání zvířat (ilustrační foto)

Veterináři na Vysočině řeší týrání zvířat. V Čechočovicích na Třebíčsku majitelka nezvládla péči o větší počet psů.

Celkem patnáct psů odebrali veterináři ve spolupráci s Městskou policií Třebíč. Zvířata byla ve špatném výživovém i zdravotním stavu a proto zamířila rovnou do třebíčského útulku. Tamní pracovníci je teď musí dát do pořádku. Až pak je mohou nabídnout k následné adopci. Trvat to může nejméně tři měsíce.

V Čechočovicích veterináři neodebírali psy poprvé

Předchozí případ se stal před šesti lety. A šlo o stejnou chovatelkou jako tentokrát. Žena bydlela na okraji vsi v karavanu a v okolních boudách tam spolu s ní žilo 17 psů. Těm ale nedokázala zabezpečit vhodné podmínky a také tehdy jí veterináři část zvířat odebrali.

Není to první případ týrání zvířat na Vysočině

Už v minulosti veterináři ve spolupráci s policií zasahovali například v Kamenici nad Lipou. Tam majitelům zabavili dokonce více než 200 živořících psů. Právě tento případ byl podle státní veterinární správy svým rozsahem a mírou porušení podmínek pro chov zvířat zcela výjimečný a doslova odstrašující. Starší manželé drželi psy v prostorách znečištěných výkaly s nedostatkem světla a nezajistili jim odpovídající veterinární péči, venčení ani výživu. Nejméně 129 z těchto psů utrpělo těžké poškození zdravotního stavu. Za své chování vůči zvířatům chovatelé stanuli před soudem, kde se hájili tím, že se jim chov vymkl z rukou. Soud oběma nakonec vyměřil podmíněný trest.

Týraná zvířata odhalili ochránci také v Pozďátkách na Třebíčsku

Dva bratři tam chovali zhruba devadesát psů a řadu dalších hospodářských zvířat. V malém rodinném domku měli muži třeba králíky, krávu, prasata a slepice. Všechna tato zvířata se tísnila uvnitř domu a na malém dvorku, který byl navíc zaskládaný harampádím a odpadky. O hospodářská zvířata se nikdo řádně nestaral, žila ve vlastních výkalech a psi trpěli nejrůznějšími kožními chorobami a parazity.

Kontrolám se nevyhnou ani zemědělské podniky

Veterinární správa své kontroly zaměřené na životní podmínky zvířat cílí také na zemědělce nebo chovy v cirkusech. I tam v minulosti musela majitelům odebírat zvířata. Například před čtyřmi lety na Humpolecku policie zjistila, že jeden z tamních rolníků choval v uzavřené stáji 30 kusů dobytka. Nejméně u patnácti zvířat pak přivolaní odborníci konstatovali závažné zdravotní komplikace způsobené nedostatečnou výživou. Ve stáji navíc leželo i šest mršin v různém stádiu rozkladu.

autor: tp
Spustit audio