Pátek: Za kým jste si chodili v životě pro rady?

24. březen 2017

S kým jste se radili v důležitých záležitostech? Čí názor byl/je/ pro vás důležitý? Kdo byl váš nejbližší rádce? Maminka, tatínek, babička nebo někdo jiný? Jaké jejich rady jste si vzali k srdci a na jaké často myslíte? Říkáte si o některé radě, kterou jste jako mladí nedocenili, tenkrát měli pravdu?

Mladí Češi si nechávají radit hlavně od maminky. Poradit se nebo zkonzultovat své budoucí plány chodí mladí Češi především za maminkou, tvrdí vědci z Masarykovy univerzity. I když je lidem třeba už přes dvacet, názor matky je pro ně stále důležitý.

Podíl matky na jejich rozhodování je hodně silný i podle Lenky Lacinové z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, která se podílela na dlouhodobém výzkumu, který mapoval chování, postoje a cíle mladých Čechů a Češek.

Z něho kromě jiného vyplynulo, že matky mají i u dospělých dětí pozici rádkyně. Je jedno, jestli se jedná o dcery, nebo syny, pro poradní hlas chodí potomci shodně. Samozřejmě je to dáno už od dětství. U dětí narozených počátkem devadesátých let se mluvilo o absenci otců, protože mnoho mužů dostalo po revoluci možnost rozběhnout se a budovat kariéru.

Ženy se staraly o děti. Kdo byl vaším rádcem, rádkyní? Za kým jste chodili vy, když už jste nevěděli, nebo si chtěli něco potvrdit?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.