Pátek: Svatomartinská husa

10. listopad 2017

Dodržuje se u vás tradice a pečete si s rodinou svatomartinskou husu? Období kolem Sv. Martina je ideálním časem pro hodování. Jak je tomu ve vaší rodině? A co svatomartinské víno, ochutnávali jste v minulých létech? To letošní se začne ochutnávat 11. 11. 2017 v 11 hodin např. v Brně, budete u toho i vy? Drží se u vás ve městě či vesnici tradice Svatomartinských hodů? Jak probíhají? Jaký je např. doprovodný program?

Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Nejčastěji bývá zobrazen na koni s půlkou pláště a žebrákem. Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Toto pořekadlo značilo, že v době, kdy tento světec slaví svůj svátek, padal sníh a neodvratitelně se blížila královna mrazivých večerů a dlouhých nocí – paní ZIMA.

V Čechách se tradičně zapíjela svatomartinská husa spíše pivem. Na Moravě mají ale svatomartinské hody od pradávna ještě další středobod dění a tím je svatomartinské víno. Právě na Sv. Martina se tradičně poprvé ochutnávalo mladé víno. V dnešní době se z této svatomartinské tradice stal významný vinařský svátek, který se rychle rozšířil i do dříve spíše pivních Čech. A tak ochutnáte svatomartinské víno i u nás.

Spustit audio