Páteční Noční linka: Nakupujeme v Tuzexu

12. červenec 2024

Pamatujete si na své první nákupy v Tuzexu? Co pro vás znamenalo nakupování v těchto speciálních obchodech? Jaké zboží jste si tam nejčastěji kupovali? Máte nějakou nezapomenutelnou historku spojenou s nákupem v Tuzexu? Jak jste získávali bony a jaký byl jejich význam pro vaši rodinu?

Které výrobky z Tuzexu byly pro vás největšími poklady? Jaký vliv měl Tuzex na vaše vnímání západního světa a jeho kultury? Myslíte si, že Tuzex měl nějaký vliv na tehdejší společnost a její hodnoty? Jaké byly rozdíly mezi nákupy v Tuzexu a běžných obchodech? Jaké bylo vaše nejoblíbenější zboží z Tuzexu, na které rádi vzpomínáte? Jaký vliv měly tyto obchody na váš každodenní život v době socialismu? Jak jste vnímali lidi, kteří měli přístup k Tuzexu, a jaký byl váš vztah k nim? Jaký byl váš nejoblíbenější zážitek z nákupu v Tuzexu, na který nikdy nezapomenete? Jak byste popsali atmosféru a prostředí těchto obchodů? Jaká byla vaše zkušenost s personálem v Tuzexu a jaký vliv měl na vaše nákupní zážitky?

Tuzex, zvláštní obchody existující za socialismu v Československu, byly známé tím, že nabízely zboží ze Západu, které bylo jinde nedostupné. Nakupování v Tuzexu se stalo symbolem určité prestiže a exkluzivity. Pro mnoho lidí znamenalo získání bonů, které byly nutné k nákupu, vzácnou příležitost, jak ochutnat něco z "kapitalistického" světa. Přestože Tuzexy už dávno zmizely, vzpomínky na ně zůstávají živé a dodnes vyvolávají nostalgii a debaty o životě za socialismu.

Musím připomenout, že dnes je to skoro na den přesně rok, kdy pro vás spolu s kolegy vysílám Noční linku. Dnes jsem si pro vás připravil téma, které vás za náš společný rok nejvíce oslovilo. Téma "Tuzex" sklidilo s obrovským odstupem zdaleka nejvíc reakcí.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.