Palná zbraň bombarda byla poprvé použita při dobývání hradu Skála

15. březen 2024

Zříceninu hradu Skála najdete jen několik kilometrů od Přeštic na jižním Plzeňsku. Hrad tady byl postaven ve 13. století a pro okolní vsi znamenal určitou ochranu.

Přesněji se jednalo o dvojhrad, který byl rozdělen na takzvaný Dolní a Horní hrad. „Známým rodem zde byli Švihovští z Rýzmberka, původně ze Skály, kteří tu ve 13. století hrad postavili. Teprve později vznikly jejich zřejmě známější hrady, jako je Švihov nebo Rabí. Hrad zde vzkvétal až do 16. století, kdy se Švihovští přesunuli na svá tehdy pohodlnější sídla a stavba tak byla postupně opuštěna. Hrad tedy chátral a rozpadal se,“ popsal ve stručnosti dějiny hradu pracovník Domu historie Přešticka Michal Tejček.

Stavba je v mnoha ohledech unikátní a má svá prvenství. „Hrad Skála je jeden z mála takzvaných dvojhradů, tedy hradů, které mají dvě hradní jádra. Další podobný dvojhrad bychom našli až v jižních Čechách, téměř na hranici s Vysočinou, a to je hrad Choustník. Dalším unikátem je to, že při dobývání hradu v roce 1399 je tady poprvé písemně zmíněno použití palné zbraně v Čechách. Konkrétně se jednalo o obléhací dělo, takzvanou bombardu,“ jmenoval zajímavosti Tejček.

Tím ale výčet unikátů nekončí! Další z nich si můžete poslechnout v reportáži.

Spustit audio