Pacienti si za pobyt v nemocnici připlatí

1. prosinec 2011
Zprávy z

V nemocnicích na Vysočině - stejně jako jinde v republice - si lidé připlatí. Jeden den hospitalizace ode dneška vyjde pacienty na sto korun, místo dosavadních šedesáti.

Den pobytu v nemocnici vyjde na sto korun. Regulační poplatky za hospitalizaci se 1. prosincem totiž zvedly o čtyřicet korun. Zvýšení se příliš nezamlouvá jak pacientům, tak i některým lékařům. "Co mám dělat? To víte, že se mi to moc nelíbí, ale když už tak jednou politici rozhodli, musím se s tím smířit," řekl Regionu René, který je v současné době hospitalizovaný v jihlavské nemocnici.
Zvyšování regulačních poplatků za hospitalizaci je proti srsti také jihlavskému lékaři Bohdanu Trnkovi. "Lidé si přece platí zdravotní pojištění, takže i pobyt v nemocnici by měla proplácet pojišťovna. Navíc sto korun za den pokryje opravdu jen malou část vynaložených nákladů. V nemocnici je totiž všechno dražší. Tady se nemůžou používat běžné prací prášky nebo klasické saponáty na úklid," řekl svůj názor mladý lékař.
Jihlavská nemocnice si za rok na regulačních poplatcích vydělá zhruba deset milionů korun. Po zvýšení by to mohlo být i o šest milionů více. "Peníze jsou používány na provoz nemocnice i na modernizaci přístrojů," uvedla mluvčí Veronika Pysková.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio