Pacienti mohou pomoci odhalit podvody lékařů

13. září 2011
Zprávy z

Elektronické zdravotní výpisy pomáhají odhalit podvody lékařů. Díky všímavosti pacientů už pracovníci Všeobecné zdravotní pojišťovny na několik takových případů přišli.

Pacienti mohou pomoci odhalit podvody lékařů. Stačí si nechat čas od času poslat výpis ze svého zdravotního účtu. Jedině tak pojišťovny zjistí, jestli si od nich nechává doktor proplácet zákroky nebo vyšetření, které se opravdu konaly. "V odborných názvech se lidé asi nevyznají, ale stačí se podívat na datum daného vyšetření a pokud pacient v ten den u doktora nebyl, je jasné, že jde zřejmě o podvod," řekl Regionu ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny na Vysočině Jiří Kořínek.
V našem kraji pracovníci pojišťovny zatím žádné podvody lékařů neodhalili. "Měli jsme tu sice pár stížností, ale nakonec se ukázalo, že šlo pouze o nedorozumění, nebo že byl překlep v rodném čísle," dodal Kořínek.
Všeobecná zdravotní pojišťovna má na Vysočině 350 tisíc klientů, ročně na pobočkách evidují okolo čtyř tisíc žádostí o výpis ze zdravotních účtů. "Lidé si mohou také zřídit takzvanou elektronickou zdravotní knížku. Nemusejí pak o výpisy chodit žádat osobně, ale stačí se vždy přihlásit na internetu na svůj účet a vidíte, jestli je tam vše tak, jak má být," poradil Jiří Kořínek.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio