Pachové ohradníky kolem silnic na mnoha místech nahrazují modré patníky. Mají odradit zvěř

13. leden 2020 11:00

Počet srážek aut se zvěří roste. Původně účinné pachové ohradníky už podle myslivců nefungují. Proto hledají jiné formy, jak odradit zvířata od vstupu na asfaltové cesty.

Například v Puklicích na Vysočině začali kolem některých silnic umisťovat speciálně upravené kolíky. „Tady všichni jezdí strašně rychle, a když už se tam zvěř dostane na silnici, nemá šanci se z ní v běžném provozu dostat,“ říká myslivec Michal Mirčev.

Modré sloupky

Po stranách silnice tam myslivci umístili speciální sloupky s modrou reflexní vrstvou. „Ta páska je modrá a modré světlo se v přírodě běžně nevyskytuje.“

„Pachové ohradníky jsme používali asi od roku 2010, když jsme je začali aplikovat, mělo to velmi dobrý účinek. Zvířata si ale zřejmě zvykla a jsou zpět ty srážky s auty, jako byly dřív,“ dodal myslivec.

30 srážek za rok

Myslivci z Puklic mají ročně hlášeno 30 srážek aut se zvěří. Světelné plašiče nainstalovali loni v říjnu a od té doby zachytili pouze dva případy.“

Na celé Vysočině policie za loňský rok eviduje více než 1700 případů srážky automobilu se zvěří. Představuje to víc než třetinu z celkového počtu nehod.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související